Merkure, 05 Gusht 2020
Login | Mail

INSTITUTI PËR RUAJTJEN E NATYRËS NË SHQIPËRI

Njoftime

Ekosistem Inovativ të menaxhimit të mbetjeve

01 Korrik 2020

Bashkëpunimi i 4 vendeve të rajonit për krijimin e një Ekosistemi Inovativ të menaxhimit të mbetjeve - Projekti S.W.A.N, i...

Udhëzime për të kontribuar në Ditarin e Natyrës

09 Qershor 2020

Instituti për Ruajtjen e Natyrës në Shqipëri mirëpret artikuj të ndryshëm të cilët ju dëshironi t’i publikoni në Ditarin e...

Fuqizimi i kontributit të sektorit të shoqërisë civile në negociatat për anëtarësimin në BE për Kapitullin 27

27 Maj 2020

Fuqizimi i kontributit të sektorit të shoqërisë civile në negociatat për anëtarësimin në BE për Kapitullin 27” Hyrje Rrugëtimi...

Thirrje shkollave për veprim

18 Dhjetor 2019

“Thirrje shkollave për veprim” është nisma e projektit ACAP drejtuar për të gjitha shkollat e rrethit të Vlorës, Beratit dhe...

ipa

                         csm logo 0c8a4cdd39          blueland
     ProjektiAdvokacise

Na kontaktoni

facebookwebmailgooglemap
logoTë nderuar vizitorë! Instituti për Ruajtjen e Natyrës në Shqipëri (INCA) kërkon të japë kontributin e tij modest në përpjekjet dhe aktivitetet që zhvillohen për mbrojtjen e natyrës dhe biodiversitetit në vendin tonë, e më gjerë në rajon. Ne jemi të kënaqur që ju zgjodhët për të vizituar faqen tonë dhe jeni të mirëpritur të na kontaktoni, për çdo koment ose sugjerim qe lidhet me përmirësimin e informacionit të dhëne në këtë faqe. Faleminderit dhe punë të mbarë!

Peshkimi i qëndrueshëm artizanal dhe ai rekreativ në ZMDKS

Prezantohet Projekti Pilot “Menaxhimi i peshkimit të qëndrueshëm artizanal dhe atij rekreativ në ZMD Karaburun-Sazan” - 


Me bashkë financim nga Fondi Evropian për Zhvillimin Rajonal në kuadrin e programit Interreg Mediterranean të Bashkimit Evropian, ka nisur nga zbatimi projekti “Mbështetje e efektivitetit të Zonave të Mbrojtura Detare (ZMD) përms rrejeteve të fuqishme dhe bashkëpunuese në Mesdhe (MPA NETWORKS https://mpa-networks.interreg-med.eu/. )


Ky projekt drejtohet nga MedPAN dhe mbledh 9 partnerë të tjerë në Francë, Itali, Kroaci, Greqi, Slloveni, Shqipëri dhe Spanjë. Projekti MPA NETWORKS synon të përmirësojë mbrojtjen e biodiversitetit detar duke forcuar menaxhimin efektiv të ZMD përms aktiviteteve të rrjetëzimit në nivele të ndryshme, duke testuar dhe kapitalizuar zgjidhjet, transferimin e njohurive dhe ndërtimin e kapaciteteve. Ky projekt do të përqëndrohet në ofrimin e zgjidhjeve të qëndrueshme për sfidat që kërkojnë një qasje që tejkalon kufijtë e MPA. Këto sfida përfshijnë çështjen globale të efektivitetit të menaxhimit, dhe më saktësisht menaxhimin e peshkimit të shkallës së vogël në ZMD, ruajtjen e specieve të lëvizshme dhe zhvillimin e mekanizmave të qëndrueshëm të financimit për ZMD.


Për të adresuar këto sfida nëntë projekte pilot kanë nisur të zbatohen në 7 vende partnere të këtij projekti. Në Shqipëri ky projekt po zbatohet nga INCA në bashkëpunim të ngushtë me OJF lokale, ADZM Vlorë, komunitetin e peshkatarëve si dhe institucionet publike përkatëse. Menaxhimi i peshkimit të qëndrueshëm artizanal dhe atij rekreativ në ZMD Karaburun-Sazan, është sfida që adreson projekti pilot për Shqipërinë.


Takimi i lançimit dhe informimit mbi këtë iniciative, është organizuar pranë ambienteve të Qendrës së Peshkimit në Radhimë me 6 Qershor 2020 me mbështetjen e Organizates Lokale Flag Pine.


Takimi mblodhi bashkë përfaqësues të komunitetit lokal të peshkatarëve dhe ADZM Vlorë për të ndarë me ta sfidat që duhen ndërmarrë si dhe për të diskutuar mbi vështirësitë e pengesat që duhen përballuar për të arritur një zhvillim të qëndrueshem të aktivitetit të peshkimit në  ZMD të Karaburun-Sazanit. Sfida lokale në këtë kuadër do të synoje në përmisimin e kushteve të peshkimit artizanal dhe menaxhimin e tij duke shpërndarë praktikat më të mira në rajon si dhe nëpërmjet krijimit të një sistemi monitorimi për peshkimin si dhe të një kuadri rregullator duke përfshirë edhe peshkimin rekreativ.

Kalendari i Aktiviteteve

« November 2014 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Partnerët e INCA-s

 

INCA në Facebook